moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : Serai



Sub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Rempah-Ratus
Komoditi : Serai
Famili : Graminanea
Nama Tempatan : Serai

PENGENALAN 

Tanaman serai makan (Cymbopogen citratus) dilaporkan berasal dari Sri Lanka dan telah tersebar luas di kawasan Tropika, termasuk Malaysia, Indonesia, Tanzania, Brazil, Guatemala dan China. Di Malaysia khususnya, serai makan banyak ditanam sebagai tanaman dapur. Batangnya dituai untuk kegunaan segar sebagai perisa dalam masakan.

CIRI-CIRI MORFOLOGI

Serai makan ialah sejenis tanaman rumput yang beraroma dan mempunyai rimbunan daun yang lebat. Pada setiap rumpun terdapat banyak batang yang tumbuh daripada rizom. Batangnya berwarna putih keunguan atau kemerahan. Daunnya tirus, melampai, panjangnya 60-100 cm dan lebar 1.0-1.5 cm. la berwarna hijau muda, kesat dengan urat yang selari. Serai makan jarang didapati berbunga di Malaysia.

pokok serai

Pokok serai

Serai

Serai

KHASIAT DAN KEGUNAAN

Di Malaysia, serai makan terutama batangnya digunakan sebagai bahan perisa dalam masakan tradisional seperti masakan rendang, tomyam, kerabu, masak lemak cili padi dan asam pedas. Aroma dan rasanya yang unik dapat menambahkan keenakan masakan dan meningkatkan selera.

Tumbuhan ini mampu mengurangkan sengal-sengal tulang dan melawaskan angin. Ia juga dikatakan baik untuk penghadaman serta menggalakkan pengeluaran peluh.

Di sesetengah negara, serai makan diusahakan khas untuk pengeluaran minyak pati. Minyak pati serai makan berwarna kuning hingga coklat kemerahan dan berbau limau atau 'lemon'. Minyak ini terdiri daripada beberapa sebatian dan kandungan utamanya ialah sitral iaitu sejenis aldehid. Kandungan sitral di dalam minyak pati serai makan adalah antara 65% hingga 85%. Sebatian-sebatian lain yang mempunyai rendah peratusannya termasuklah linalol, geraniol, sitronelal, sitronelol, farnesol, farnesal, limonena dan nerol.

Minyak pati serai makan digunakan sebagai pewangi sabun, bahan pencuci, syampu dan beberapa produk lain. Walau bagaimanapun sebahagian besar daripadanya digunakan untuk mendapatkan sitral (secara isolasi fizikal) dan ionon (secara tindak balas kimia terhadap sitral). Kedua-dua sebatian ini banyak digunakan dalam industri wangian, perisa dan kosmetik. Di samping itu, ionon juga merupakan bahan asas yang sangat penting dalam sintensis sebatian-sebatian lain termasuk vitamin A.

 

Bil. Maklumat Penyakit & Perosak
Bil. Kalendar
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi