Sub Sektor |
: Tanaman |
Kumpulan Komoditi |
: Rempah-Ratus |
Komoditi |
: Limau Nipis |
Famili |
: |
Nama Tempatan |
: |
PENGENALAN
Pokok limau nipis (Citrus aurantiifolia) merupakan pokok limau hybrid hasil daripada Citrus micrantha dan Citrus medica.
CIRI-CIRI MORFOLOGI
Limau nipis adalah tumbuhan malar hijau, dahan berduri dan berketinggian 5 hingga 6 m. Tanaman ini mempunyai batang tunggal atau berbilang dan berdahan dengan kulit batang berwarna coklat hingga kulit kelabu. Ranting berbentuk segi empat tepat (apabila muda), hijau, dan duri dengan 3 hingga 17 mm panjang. Daunnya berwarna kuning-hijau hingga hijau gelap, dengan kelopak bersayap 5-28 mm dan elips 4-13 cm panjangt. Daun yang dihancurkan mempunyai bau dan rasa yang kuat, berbeza, pedas (sitrus). Bunga putih empat hingga lima petal berlaku dalam kluster akrila yang berbunga-bunga. Buahnya adalah ellipsoidal, 3 hingga 5 cm diameter, mempunyai isi berair, berwarna hijau ketika muda dan kuning apabila sudah matang. Buah mengandungi beberapa biji putih yang tajam kira-kira 1 cm panjang.

Buah limau nipis

Bunga limau nipis
KHASIAT DAN KEGUNAAN
Secara tradisional, teh limau nipis digunakan sebagai perangsang nafsu makan, selsema, batuk, sakit tekak dan sebagai perangsang pencernaan. Ia juga boleh digunakan sebagai astringen untuk kulit. Minyak pati limau nipis digunakan sebagai aroma dan penambah rasa. Jus daripada limau nipis boleh disapukan di kepala untuk mengurangkan pening kepala selain dapat mengatasi masalah kelemumur. Buah limau nipis juga boleh dibuat asam atau jeruk.