moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : KetumbarSub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Rempah-Ratus
Komoditi : Ketumbar
Famili : Umbeliferae/Apiaceae
Nama Tempatan : Ketumbar

PENGENALAN

Ketumbar (Coriandrum sativum L.) adalah tanaman rempah dalam keluarga Umbelliferae. Tanaman ini dinamakan sempena 'koris', perkataan Yunani untuk pepijat, kerana buahnya yang belum matang mempunyai bau yang serupa dengan pepijat. Tanaman ini dipercayai berasal dari Eropah Selatan dan Asia, tetapi telah merebak ke banyak bahagian di dunia. Ia merupakan salah satu ramuan herba yang tertua, ia ditanam di taman Mesir purba dan benihnya telah ditemui di makam Mesir. Ia telah ditanam selama beribu-ribu tahun di India dan China. Ia diperkenalkan ke Mexico dan Peru oleh para penakluk Sepanyol. Orang Cina menggunakan ramuan herba untuk memberikan keabadian, sedangkan dalam budaya lain ia dianggap sebagai perangsang afrodisiak atau selera makan.

CIRI-CIRI MORFOLOGI

Semasa berbunga, ketumbar dapat mencapai ketinggian antara 0.20 hingga 1.40 m. Tanaman ini mempunyai akar tunjang. Batangnya tegak dan bersifat sympodial, kadang-kadang dengan beberapa cabang di nod basal. Warna batang ketumbar berwarna hijau dan kadang kala berubah menjadi merah atau ungu semasa tempoh berbunga. Batang dewasa berongga dan bahagian dasarnya dapat mencapai diameter hingga 2 cm. 

Bunga ketumbar mempunyai lima kelopak. Bunga tidak simetri. Warna kelopak merah jambu atau kadang kala putih.

Buah ketumbar berbentuk globular atau ovate, dengan diameter sehingga 6 mm. Bermula dari akar, terdapat saluran schizogenik di semua bahagian tumbuhan yang mengandungi minyak pati. Ini memberikan ketumbar bau yang tersendiri. Bau ini disebabkan oleh komponen aldehid. Semasa masak, komponen aldehid ini hilang. Linalool hanya terdapat di dalam buah dan bukan di bahagian lain tumbuhan. Apabila benar-benar masak, hanya vittae ini mengandungi minyak pati, manakala saluran tambahan di mesocarp  hilang semasa masak. Ciri-ciri aromatik dari ketumbar berubah secara drastik semasa matang.

 

Kegunaan perubatan

  • Ketumbar dapat membantu pencernaan.
  • Digunakan secara luaran untuk merawat ulser.

Kegunaan dalam masakan

  • Ketumbar mempunyai rasa yang menyenangkan kerana komposisi minyak pati tertentu. Ia digunakan dalam penyediaan ikan dan daging.

Minyak pati

  • Minyak pati yang diekstrak digunakan dalam produk makanan dan dalam pembuatan sabun. Ia pada asasnya digunakan sebagai agen perasa dalam industri minuman keras, koko dan coklat.

Bil. Maklumat Penyakit & Perosak
Bil. Kalendar
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi