moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : Bunga KantanSub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Rempah-Ratus
Komoditi : Bunga Kantan
Famili : Zinziberaceae
Nama Tempatan : Bunga Kantan

PENGENALAN

Spesies ini berasal dari Semenanjung Malaysia, Thailand Selatan dan Indonesia tetapi ditanam di seluruh kawasan tropika.

CIRI-CIRI MORFOLOGI

Pokok kantan tumbuh sehingga 4-5 m tinggi membentuk rumpun. Rizomnya beraromatik dan bersaiz 3-4 cm diameter dan dijumpai di tanah. Apabila dihancurkan, daun mengeluarkan aroma masam yang menyenangkan. Daunnya berwarna hijau kilat tumbuh pada batang yang tegak dan pelepah daun meliputi batang jati. Daun kantan berukuran 72 cm atau lebih panjang, 14-17 cm lebar. Jambak bunga berbentuk seperti obor, wangi dan berwarna merah jambu atau merah ketika mekar. Buahnya jenis kapsul, berwarna kuning setelah masak.

 

KHASIAT DAN KEGUNAAN

Di Asia Tenggara, bunga, buah dan tunas muda dimakan sebagai rempah dalam kari, sup ikan, sayuran goreng dan salad. Buahnya masam tetapi boleh dimakan dan boleh digunakan dalam masakan.  Di Malaysia, kantan digunakan dalam masakan laksa dan banyak hidangan tempatan yang lain. Kantan juga ditanam sebagai tumbuhan hiasan. Ia juga ditanam secara komersial sebagai bunga potong di Hawaii dan Australia. 

Kantan digunakan dalam perubatan tradisional. Buah digunakan untuk merawat sakit telinga dan daun digunakan untuk membersihkan luka. Secara tradisinya, pengambilan pucuk bunga mentah dapat mengurangkan diabetes dan hipertensi. Batang juga mempunyai potensi digunakan dalam pembuatan kertas. Rizom kantan mampu menghasilkan pewarna kuning. Rhizomnya juga digunakan untuk membuang angin selepas bersalin dimana rhizom akan dimakan bersama-sama dengan sirih.

Bil. Maklumat Penyakit & Perosak
Bil. Kalendar
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi