moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : Halia



Sub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Rempah-Ratus
Komoditi : Halia
Famili : Zingiberaceae
Nama Tempatan : Halia

PENGENALAN

Halia merupakan salah satu jenis rempah-ratus yang bukan sahaja banyak digunakan dalam masakan timur dan barat malah antara rempah yang terpenting diperniagakan di dunia. Tanaman ini berasal dari Asia Tenggara dan sekarang ditanam secara meluas di seluruh dunia. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand.

CIRI-CIRI MORFOLOGI

Halia ialah tumbuhan berumpun tumbuh dengan ketinggian antara 30-100 cm. Batang hali aberwarna hijau pucat, manakala pangkal batang berwarna kemerahan.  Tanaman ini mempunyai pucuk dan daun yang tersusun berdekatan di antara satu sama lain. Bunga halia berwarna ungu ke coklat, berbentuk seperti tabung dan setiap bunga dilindungi oleh daun pelindung. Pembungaan jarang berlaku dalam keadaan iklim di negara ini. Rizomnya bercabang dan berkedudukan secara mendatar berdekatan dengan permukaan tanah. Isi rizom halia bersifat keras dan tebal dan mempunyai cabang berbentuk jari. Ukuran garis pusat antara 1.5-2.5 cm. Ciri-ciri rizom seperti kandungan serabut, hasil dan kepedasan (pungency) berbeza mengikut varieti.

Rizom halia

Pokok halia

KHASIAT DAN KEGUNAAN

Halia digunakan sebagai rempah perasa dan ubatan. Tanaman ini tergolong dalam kategori ubat-ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. Halia juga bersifat karminatif, stimulan dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat.  Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif di dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan, konfeksionari, kosmetik dan ubatan. Biasanya dalam perubatan, halia diambil dalam bentuk minuman halia, halia kering, air rebusan halia atau pati halia manakala dalam masakan pula dalam bentuk halia segar, halia kering dan halia bergula. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia, halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri.

Bil. Maklumat Penyakit & Perosak
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi