moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : Senduduk PutihSub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Herba
Komoditi : Senduduk Putih
Famili : Melastomaceace
Nama Tempatan : Senduduk Putih

PENGENALAN

Tumbuhan Melastomaceae berasal di kawasan tropika dan subtropik, dengan jumlah lebih daripada 4,000 spesies di dunia. Di rantau Asia Tenggara sahaja, genus Melastoma terdiri daripada 22 spesies, 2 subspesies dan 3 jenis. Malaysia, sebahagiannya, dengan iklim tropika, adalah rumah kepada sekurang-kurangnya 12 spesies, kebanyakannya digunakan oleh orang asli dalam perubatan tradisional. Salah satu tumbuhan dalam keluarga Melastomaceae yang popular dalam kalangan rakyat Melayu ialah Melastoma malabathricum. 

M. malabathricum berasal dari Asia tropika dan Kepulauan Pasifik. Tumbuhan ini adalah salah satu rumput yang paling biasa yang tumbuh dengan liar dan tersebar melalui kawasan tropika, terutama di kawasan lembab, dan boleh didapati di Kepulauan Lautan Hindi, di seluruh Asia Selatan dan Asia Tenggara, China, Taiwan, Australia dan Lautan Pasifik Selatan. Sepanjang Malaysia, terutamanya, tumbuhan ini sangat biasa di hutan tanah rendah dan gunung, terutamanya di tempat terbuka.

Nama "melastoma" adalah bahasa Yunani untuk "mulut hitam". Perkataan ini diambil kerana mulut mereka yang memakan buah atau beri pokok ini akan kelihatan gelap atau hitam. M. malabathricum adalah malar hijau dan bunga sepanjang tahun.

CIRI-CIRI MORFOLOGI

Ciri-ciri M. malabathricum termasuk ketinggian purata 0.5 - 1 m tinggi, tetapi kadang-kadang boleh membesar sehingga 5 m tinggi. Batang adalah bersisi empat atau subterete dan banyak dahan. Daunnya kira-kira 0.5 - 1.9 cm manakala daun bilah ovate, eliptic, atau eliptic-lanceolate, 4 - 14 cm × 1.7 - 3.5 cm. Tangkai bunga 2 - 8 mm. Bunganya hanya bertahan untuk seharii, tumbuh dalam 5 hingga 10 kelompok dan mempunyai 5 kelopak. Bunga ini mempunyai sepasang stamen dari dua jenis.

Apabila buah atau dipanggil sebagai beri matang, ia akan pecah secara tidak teratur untuk mendedahkan pulpa yang lembut, gelap, manis tetapi agak astringent dan banyak benih. Biji adalah dimorphik: dengan atau tanpa embrio. Biji ini tidak mempunyai rasa, namun boleh dimakan dan akan mengakibatkan lidah berwarna hitam apabila memakannya.

KHASIAT DAN KEGUNAAN

  • Daun dikunyah, ditumbuk dan digunakan sebagai pes pada luka atau luka. Ia juga boleh dicincang halus dan diperah untuk mendapatkan air perahan untuk menghentikan pendarahan.
  • Daun digunakan untuk mencegah parut daripada cacar, dan untuk merawat disentri, cirit-birit, buasir, dan sebagai tonik.
  • Daun juga berguna untuk merawat ulser, ulser gastrik, parut, jerawat dan bintik hitam pada kulit.
  • Gabungan daun dan akar dalam bentuk serbuk digunakan untuk luka dan luka parut bagi membantu proses penyembuhan atau digunakan untuk melegakan ketidakselesaan buasir.
  • Gabungan daun dan bunga digunakan dalam rawatan kolera, cirit-birit, demam yang berpanjangan, disentri, leucorrhoea, luka dan penyakit kulit.

Bil. Maklumat Penyakit & Perosak
Bil. Kalendar
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi