moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : MerungaiSub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Herba
Komoditi : Merungai
Famili :
Nama Tempatan :

PENGENALAN

 

Tanaman merungai berasal dari India dan Sri Langka. Merungai telah ditanam secara meluas dikawasan tropika dan subtropika. Tanaman ini popular di kalangan masyarakat india dan sering kali digunakan dalam masakan. Tanaman ini juga dikenali sebagai superfood atau miracle tree kerana ubat yang berkesan untuk kekurangan zat makanan. Moringa kaya dengan pemakanan kerana adanya pelbagai phytochemicals penting yang terdapat dalam daun, buah dan biji. Merungai dikatakan menyediakan 7 kali lebih banyak vitamin C daripada oren, 10 kali lebih banyak vitamin A daripada lobak merah, 17 kali lebih banyak kalsium daripada susu, 9 kali lebih banyak protein daripada yogurt, 15 kali lebih banyak kalium daripada pisang dan 25 kali lebih banyak besi daripada bayam.

 

MORFOLOGI TANAMAN

 

  • Pokok boleh mencapai ketinggian sehingga 12 m. Kulit batang berwarna kelabu pucat atau keperangan, licin ke sedikit berpustul.
  • Daun majmuk. Anak daun terbahagi kepada 4 – 8 pasangan pinat yang bertentangan. Anak daun berbentuk ovat, eliptik atau oblong.
  • Inflorensen aksilari, jenis panikel, bunga putih ke krim, berbau wangi.
  • Buah jenis pod berkapsul silinder berjalur yang tergantung, meruncing pada apeks dan pangkal. Buah berwarna hijau apabila muda dan bertukar perang apabila matang. Biji berbentuk subglobos, melekap kepada sayap nipis tiga segi.

 

KHASIAT DAN KEGUNAAN

 

Tanaman merungai mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan. Secara tradisionalnya tanaman merungai ini dapat membantu penghadaman, mengempiskan perut lepas bersalin, mengurangkan sakit sendi, gout, mengurangkan sakit kepala dan sebagainya. Dari segi saintifik pula, tanaman merunggai dapat menurunkan tahap kolestrol, merncatkan pertumbuhan kanser pada hati dan kulit, antiulser dan antipasmodik.

 

 

Bil. Maklumat Penyakit & Perosak
Bil. Kalendar
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi