moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : Kaduk



Sub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Herba
Komoditi : Kaduk
Famili : Piperaceae
Nama Tempatan : Kaduk

PENGENALAN 

Kaduk berasal dari Asia , terdapat dalam kawasan dari India sehingga China Selatan dan Asia Tenggara. Daun kaduk boleh di makan sebagai ulam mentah atau dicelur terdahulu. Tangkai daun dan buah digunakan sebagai rempah-ratus atau perasa.

 

MORFOLOGI TANAMAN

  • Batang pokok kaduk tumbuh menegak namun ada yang merayap di atas tanah sehingga menjadi kelompok.
  • Daun kaduk jenis ringkas, susunan berselang-seli, tangkai daun 2-8 cm panjang; lai daun berbentuk jantung, 7-15 cm panjang dan 5-10 cm lebar.
  • Bunga tiada petal atau sepal panjang 1-2 cm.
  • Buah adalah jenis beri, berwarna hitam apabila masak.

 

KHASIAT DAN KEGUNAAN

Daun kaduk boleh digunakan sebagai perisa atau sayur dalam masakan. Daun dibuat minuman untuk tujuan merawat masalah penghadaman, angin dalam perut dan usus. Akar ditumbuk lumut dan ditampal pada sakit gigi atau gusi. Air rebusan digunakan untuk merendam atau mencuci kaki yang dijangkiti kulat.

 

 

Bil. Maklumat Penyakit & Perosak
Bil. Kalendar
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi