moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : Belalai GajahSub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Herba
Komoditi : Belalai Gajah
Famili : Acanthaceae
Nama Tempatan : belalai gajah

PENGENALAN

Tanaman belalai gajah dipercayai berasal dari negara Asia Tenggara seperti Thailand, Indonesia, Filipina termasuk kepulauan Melayu seperti Malaysia, Indonesia dan Brunei. Tanaman belalai gajah atau Sabah Snake Grass merupakan sejenis herba popular  dalam perubatan tradisional Thai dan China.  . Selain tumbuh secara liar, belalai gajah juga ditanam di kawasan rumah sebagai tanaman hiasan didalam pasu kerana pertumbuhan hijau yang tumbuh merimbun.Tanaman ini telah dikenal pasti sebagai salah satu jenis tanaman herba yang berpotensi untuk ditanam secara komersial memandangkan ia mudah diusahakan. 

Ia merupakan sejenis tumbuhan herba dengan batang yang kecil dan panjang. Pokok ini memerlukan sokongan kerana batangnya yang kecil dan lembut itu mudah rebah apabila dilanda angin. Tumbuhan daripada keluarga acanthaceae.Ia boleh membiak melalui keratan batang.

 

 MORFOLOGI TANAMAN

  • Herba ini cepat tumbuh dan ketinggiannya boleh mencapai sehingga 1.5 m.
  • Batangnya kecil dan panjang berwarna hijau, tumbuh tegak.
  • Daunnya tersusun dalam pasangan yang bertentangan, licin, berwarna hijau, berbentuk tirus di hujung dan tepi daun berjeriji.
  • Tangkai daun pendek, lebih kurang 8-10cm panjang dan berwarna hijau.
  • Tumbuhan ini sememangnya tidak mengeluarkan bunga.

 KHASIAT DAN KEGUNAAN

Ia digunakan di Thailand sebagai bahan untuk merawat penyakit kulit. Ekstrak daripada daunnya yang segar digunakan untuk merawat ruam kulit. Malahan ekstrak dari tumbuhan ini juga digunakan didalam krim yang disapu pada badan ketika terkena cacar air (chicken pox). Ekstraknya juga digunakan untuk mengubati dermatitis. Ia juga digunakan sebagai penawar kepada racun dari gigitan ular. Terdapat kajian saintifik menunjukkan walaupun ekstrak tumbuhan ini tidak memberikan tindakbalas langsung terhadap bisa ular.

 

Bil. Maklumat Penyakit & Perosak
Bil. Kalendar
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi