moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : KesumSub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Herba
Komoditi : Kesum
Famili : Polygonaceae
Nama Tempatan : Kesum

PENGENALAN

 

Tanaman kesum {Polygonum minus} berasal dari kawasan Asia Tenggara, iaitu Malaysia, Thailand, Vietnam dan Indonesia. la didapati tumbuh liar, terutama di kawasan lembap seperti di tepi parit atau dekat dengan sungai dan tasik. la juga didapati hidup dengan subur di kawasan sejuk di tanah tinggi seperti di Cameron Highlands dan Genting Highlands.

 

MORFOLOGI TANAMAN

 

Kesum merupakan tanaman herba yang renek, lampai, menjalar dan boleh tumbuh mencapai ketinggian 1.0 m di dataran rendah dan sehingga 1.5 m di tanah tinggi. Daunnya panjang dan runcing berbentuk anak panah, 5-7 cm panjang dan 0.5-2.0 cm lebar. la tersusun secara berselang pad a batang, berwarna hijau tua dan sangat beraroma. Batangnya berbentuk silinder, berwarna hijau dengan sedikit kemerah-merahan, dan mempunyai buku dan ruas yang pendek yang mudah berakar. Bunganya pula terdapat di hujung pucuk, berbentuk kecil dan berwarna putih keungu-unguan.

Pada amnya terdapat dua jenis kesum, iaitu yang lebih merayap/menjalar dan yang tumbuh agak menegak. Untuk penanaman seeara komersial, jenis yang menegak lebih sesuai kerana memudahkan kerja penyelenggaraan dan penuaian.

 

KHASIAT DAN KEGUNAAN

 

Tanaman kesum sangat popular di kalangan penduduk Malaysia sebagai bahan perencah/perisa di dalam banyak jenis makanan, terutama untuk laksa dan asam pedas. la juga boleh dimakan terus sebagai ulam ataupun dibuat kerabu. Seeara tradisional air rebusan daun kesum digunakan untuk mengubati masalah penghadaman, menghilangkan kelemumur di kepala dan sebagai minuman selepas bersalin. Dari segi khasiat pemakanan, kesum kaya dengan beta karotena, vitamin A, vitamin C dan juga bahan galian seperti kalium, kalsium dan fosforus.

Daun kesum yang beraroma boleh menghasilkan minyak pati yang mengandungi bahan kimia aldehid alifatik yang tinggi (60%) dan komponen kimia utamanya ialah dekanal dan dodekanal. Sebagai punca bahan semula jadi aldehid alifatik, minyak kesum pula dipereayai mempunyai potensi yang tinggi, terutama dalam industri perisa dan wangian. Ini disebabkan tidak banyak terdapat bahan semula jadi ini di pasaran.

Bil. Maklumat Penyakit & Perosak
Bil. Kalendar
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi