moa agf MyAgro
Laman Utama

   Maklumat Komoditi


Maklumat Komoditi : Mangga



Sub Sektor : Tanaman
Kumpulan Komoditi : Buah-buahan
Komoditi : Mangga
Famili : Anacardiaceae
Nama Tempatan : Mangga

Mangga (Mangifera indica L.) adalah sejenis buah-buahan bermusim yang banyak ditanam di negara beriklim tropika dan subtropika. Ia dipercayai berasal dari rantau India/Myanmar dan kemungkinan juga dari rantau Asia Tenggara kerana banyaknya bilangan spesies yang dijumpai di kawasan ini.

Di antara negara-negara pengeksport utama mangga di dunia adalah India, Afrika Timur, Sri Lanka, Brazil, Mexico dan beberapa negara Asia Tenggara seperti Filipina, Indonesia dan Thailand. Jumlah eksport dari Malaysia sangat sedikit berbanding negara lain kerana pengeluaran masih rendah.

Kawasan penanaman mangga di Malaysia dianggarkan lebih 8000 ha terutama di negeri-negeri seperti Kedah, Perak, Perlis dan Melaka. Jumlah keluasan tanaman dan pengeluaran mangga di Malaysia bagi tahun 2003 hingga 2005 adalah seperti dalam Jadual 1. Kebanyakan penanaman mangga diusahakan oleh pekebun kecil (1-5 ha). Namun begitu, terdapat juga penanaman secara komersil oleh badan korporat seperti Perlis Plantation Berhad dan Projek Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADP) Perlis.

Jadual 1: Keluasan Tanaman dan Pengeluaran Mangga Di Malaysia Tahun 2003-2005

Negeri

2003

2004

2005

 

Keluasan (Ha)

Pengeluaran (Tan)

Keluasan (Ha)

Pengeluaran (Tan)

Keluasan (Ha)

Pengeluaran (Tan)

Johor

430

867

421

1,171

362

1,175

Kedah

1,212

3,357

1,475

3,515

1,474

3,515

Kelantan

375

595

375

503

520

662

Melaka

1,375

2,782

1,354

3,748

1,401

4,077

N.Sembilan

544

1,199

540

1,217

534

1,223

Pahang

325

123

357

293

415

307

Perak

1,391

4,395

1,355

8,052

1,313

4,917

Perlis

1,036

2,949

1,032

3,367

499

3,440

Pulau Pinang

192

322

199

334

190

319

Selangor

218

754

228

646

104

618

Terengganu

301

74

222

110

358

596

Sem. Malaysia

7,399

17,417

7,558

22,956

7,170

20,849

Sabah

837

1,924

842

1,420

856

1,439

Sarawak

1,108

2,446

1,174

2,413

1,255

2,600

WP Labuan

140

286

140

286

140

344

JUMLAH

9,484

22,073

9,714

27,075

9,421

25,232

Sumber: Jabatan Pertanian 2007

Kebanyakan mangga yang diimport ke Malaysia ialah dari negara Thailand, Filipina, India, Pakistan dan Australia. Malaysia mengeksport buah mangga ke negara jiran seperti Singapura, Hong Kong, Brunei, Indonesia, Korea, Netherlands, Thailand, United Kingdom dan USA. Nilai eksport mangga Malaysia yang terbanyak adalah ke negara Singapura manakala nilai import mangga ke Malaysia adalah negara  Thailand.

Kebiasaannya, buah mangga dimakan segar. Buah ini juga boleh diproses untuk dijadikan produk-produk seperti jus, jem, sos, jeruk, halwa dan juga boleh dikeringkan.

Buah mangga sangat berkhasiat dan enak rasanya. Umumnya mangga kaya dengan vitamin A, manakala vitamin C, B2 dan B3 adalah sederhana tinggi. Kandungan zat yang didapati di dalam mangga adalah seperti dalam Jadual 3.

Jadual 3.  Komposisi Zat Makanan bagi Setiap 100 g (bahagian boleh dimakan)

Kandungan

Jumlah

Kandungan

Jumlah

Tenaga

Air

Protein

Lemak

Karbohidrat

Serat

Abu

Kalsium

Fosforus

69 kcal

82.5 g

2.1 g

0.5 g

14.1. g

0.4 g

0.g g

19 mg

15 mg

Ferum

Natrium

Kalium

B1

B2

B3 (Niasin)

Vitamin A (Karotena)

Vitamin C

0.2 mg

7  mg

7 mg

0.05 mg

0.6 mg

0.2 mg

1,888 mg

23 mg

Sumber : Nutrient Composition of Malaysian Foods, Food Habits Research And

               Development, Malaysia (1988)           

 

 

Bil. Kalendar
Bil. Kalkulator
Tiada Rekod Ditemui
Tiada Rekod Ditemui

Pengundi